Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0512 - 541477
  • bert@hamoen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

De spelregels op het water

Water(sport)liefhebbers hebben juist nu de tijd van hun leven, want het vaarseizoen is in volle gang. Hebben veel booteigenaren de winterperiode besteed aan het onderhoud van hun vaartuig, inmiddels bevinden er zich weer duizenden op het water. De een met een eigen motor- of zijlboot, de ander met een surfplank.  
 

Vaarbewijs 
Met het toenemen van de drukte op het water, neemt logischerwijs ook de kans op ongelukken toe. Het is dan ook niet voor niets dat veel mensen hun vaarbewijs halen. Zo’n vaarbewijs, dat overigens verplicht is voor plezierjachten vanaf 15 m. en motorboten die sneller kunnen dan 20 km. per uur, is natuurlijk geen garantie tegen schade of een ongeluk, maar verkleint de kans wel. Zeker als u praktijkles heeft genomen voor het halen van uw vaarbewijs. 


Dekking op gezins-WA?

Maar zelfs als u nog zo veilig vaart kan een ongeluk in een klein golfje zitten! Wat dat betreft is het van belang te weten, dat uw aansprakelijkheid voor schade die u met uw vaartuig toebrengt aan anderen maar zeer beperkt verzekerd is op een Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP, de gezins-WA, of de WA-verzekering voor alleenstaanden). De meeste WA-verzekeringen beperken de dekking namelijk tot de wat kleinere vaartuigen. 

Doorgaans gaat het daarbij om boten tot 15 m. die gelijktijdig niet sneller kunnen dan 20 km. per uur. Ook het zijloppervlak kan een rol spelen: want de meeste WA-verzekeringen geven al geen dekking meer wanneer het zijloppervlak groter is dan 15 m2 En tot slot kan dan ook de kracht van een buitenboordmotor een rol spelen, want dekking is al uitgesloten wanneer de motor meer dan 3 KW (ong. 4 PK) heeft. 

Afzonderlijke polis? 
Valt uw boot of vaartuig, vanwege afmetingen of krachtige motor, buiten de AVP-dekking dan wordt het van belang een afzonderlijke pleziervaartuigenverzekering af te sluiten. Vanwege het aansprakelijkheidsdeel, maar natuurlijk ook voor het verzekeren van onverhoopte schade aan uw vaartuig zelf. Goed om te weten is nog dat als u uw vaartuig op een trailer achter uw auto vervoert, de aansprakelijkheid onder de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering van uw auto valt.

Ingewikkeld?
Valt mee. Maar het is wel van groot belang goed in de gaten te houden, dat uw particuliere aansprakelijkheidsverzekering dus maar een zeer beperkte dekking geeft. Twijfelt u? Gewoon even bellen of mailen. Wij zoeken het graag voor u uit.    


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 03-07-2008. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.