Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0512 - 541477
  • bert@hamoen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Waarom de spaarrente niet onder nul zakt.

Wat zou jij doen als de spaarrente negatief wordt? Ga je betalen om te mogen sparen? Waarschijnlijk niet. Dat weten banken ook.

Het moest een keer gebeuren. Triodos is de eerste bank die een spaarrente biedt van 0,1 procent. Als je 1.000 euro een jaar op de spaarrekening zet, krijg je een rente van 1 euro. Andere banken bieden een hogere rente, maar stel je daar niet teveel bij voor. De maximale rente bedraagt op dit moment 0,8 procent. ING, Rabobank en ABN Amro zitten op een spaarrente van 0,25 tot 0,3 procent.

De spaarrente wordt waarschijnlijk niet negatief

Volgens Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) kunnen de spaarrentes niet blijven dalen. Banken bepalen hierin hun eigen beleid, maar een negatieve rente is niet logisch. Nederlanders gaan namelijk niet betalen voor het sparen. Alleen al uit principe zullen waarschijnlijk veel spaarders liever hun spaargeld opnemen en in een oude sok bewaren. Als dat gebeurt ontstaat er een probleem. Bij een negatieve spaarrente kan er een ware run ontstaan op de bank. Banken kunnen hun eigen ondergang inluiden. Dat zullen banken ook begrijpen.

Belastingheffing over spaargeld zorgt voor het krimpen van je vermogen

De rente op spaarrekeningen is te verwaarlozen. Als je vermogen bezit boven de vrijstelling van 24.437 euro (48.874 euro voor partners) moet je over het meerdere vermogensrendementsheffing betalen. De heffing bedraagt in 2016 nog omgerekend 1,2 procent van het vermogen boven de vrijstelling. Voor de aangifte over het jaar 2016 word je aangeslagen over het saldo op 1 januari 2016. De heffing is ruim hoger dan de vergoeding over je spaargeld. Je spaargeld krimpt dus.

Is een oude sok niet beter dan een spaarrekening?

Wat nu als je al jouw spaargeld opneemt en in huis bewaart? Is dit niet aantrekkelijker en voorkom je hiermee de belastingheffing? Helaas werkt het niet zo. Ook contant geld telt mee bij het bepalen van je vermogen waar belasting op wordt geïnd. Van het contante geld is 520 euro vrijgesteld (1.040 voor partners), het meerdere moet je opgeven. Ook is het niet aan te raden door de risico’s die je loopt. Bij brand of diefstal kun je naar je geld fluiten. Inboedelverzekeringen bieden namelijk maar een beperkte dekking voor contant geld.

Je kunt wel samen met je adviseur kijken naar alternatieven. Dan gaat het niet om het geld waar je dagelijks over moet kunnen beschikken. Bij een spaardoel dat ver in de toekomst ligt kan beleggen een goed alternatief zijn voor sparen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 06-10-2016. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.