Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0512 - 541477
  • info@hamoen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

21-11-2017

Kan de hypotheek niet goedkoper?

Bij het afsluiten van een hypotheek zet je de hypotheekrente een aantal jaren vast. Toch kan tussentijds oversluiten vaak uit. Waarom zou je dat doen?

Je spreekt bijvoorbeeld met de bank een rentevaste periode af van 10 jaren. In de loop der jaren blijft de hypotheekrente maar zakken, en eigenlijk ben je ook niet meer zo blij met de aflossingsvrije hypotheek. Nu kun je ervoor kiezen om de resterende periode van de rentevast periode gewoon uit te zitten. En dan kijken of het oversluiten tussentijds een oplossing biedt.
Vaak interessant. Maar zeker niet altijd! 

Wat houdt een rentevaste periode in?

De hypotheekrente staat nu historisch laag, maar je weet niet wat de toekomst biedt. Over een paar jaren kan de rente alweer veel hoger zijn. Bij het afsluiten van een hypotheek kun je daarom de hypotheekrente voor een bepaalde periode vastzetten. Dit heeft als voordeel dat je niet wordt geconfronteerd met sterke stijgingen van de maandlasten. Zeker met de huidige lage rentes is het belangrijk om op lange termijn te denken.

Kun je van jouw huidige rentevast periode af?

Dat kan, maar in de meeste gevallen ben je wel een boeterente verschuldigd. En in de hypotheekvoorwaarden is daarover een afspraak gemaakt. Daar wil de bank niet zomaar vanaf zien.
De misgelopen inkomsten (door het oversluiten) brengt de bank bij jou in rekening in de vorm van een boeterente. Maar laat je niet direct afschrikken. Door een lagere hypotheekrente na het oversluiten profiteer je van lagere hypotheeklasten. De truc is om er gerekend over een langere periode van te profiteren.

Afscheid nemen van de aflossingsvrije hypotheek

Veel huiseigenaren zitten nog steeds met een aflossingsvrije hypotheek in hun maag. Deze hypotheekvorm is goedkoop, maar er kleven wel degelijk nadelen aan. De schuld blijft maximaal en bij overlijden van één van de huiseigenaren wordt deze schuld niet (deels) afgelost.
Je kunt deze hypotheek inruilen voor een kwalitatief betere hypotheekvorm, maar houd er wel rekening mee dat andere hypotheekvormen duurder zijn. Want een aflossing in de hypotheek inbouwen is natuurlijk duurder dan de aflossingsvrije hypotheek waarvoor je alleen maar hypotheekrente verschuldigd bent.

Wat is het voordeel van het oversluiten van een hypotheek?

De hypotheekrentes zijn in de afgelopen jaren sterk gezakt. Door het oversluiten kun je optimaal profiteren van de lagere rente van dit moment. Hier staat dan wel de boeterente tegenover, maar toch kan het aantrekkelijk zijn. Ook kun je de hypotheekrente voor een langere periode vastzetten. Nu weer voor 15 of 20 jaar vastzetten geeft voor een lange periode recht op een lage hypotheekrente.

Onder de streep moet het wel uit kunnen

Je hypotheek oversluiten is niet altijd verstandig, maar het is in ieder geval verstandig om de opties te verkennen. Dat hoef je niet zelf te doen. Daar kunnen wij hulp bij bieden. Wij weten waar je op moet letten en wat de voor- en nadelen zijn. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens