Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0512 - 541477
  • info@hamoen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

14-06-2018

Huis kopen voor senioren goedkoper

Wanneer je al op leeftijd bent, is het kopen van een huis is al jaren erg lastig. Maar de mogelijkheden worden ruimer.

Wanneer je binnen de eerst komende 10 jaren met pensioen gaat, is het afsluiten van een hypotheek vaak lastiger. Zelfs als je door het kopen van een ander huis lagere maandlasten zou krijgen. 
Maar voor deze groep wordt het straks eenvoudiger om toch een hypotheek af te sluiten. En dat is ook terecht, want de strenge normen van dit moment pakken vaak onredelijk uit.

Wat houdt de verbetering in?

Voor senioren die minder dan 10 jaren vóór de pensioendatum zitten wordt het dus eenvoudiger om een hypotheek met NHG te krijgen. Dit is het resultaat van een overleg tussen hypotheekverstrekkers en de overheid. Vanaf 17 juni 2018 zullen geldverstrekkers, wanneer die de hypotheekmogelijkheden gaan berekenen, uit gaan van de werkelijke hypotheeklasten na het afsluiten van een hypotheek. Voorheen werd er gewerkt met fictieve hypotheeklasten. Doordat veel senioren nog een gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek hebben, is de kans op een hypotheek groter in de nieuwe situatie. De verbetering heeft betrekking op de hypotheken met NHG.

Waarom was deze verbetering van de positie van senioren noodzakelijk?

De oude manier van toetsen kon soms echt onredelijk uitpakken.
Maar er zit ook een andere gedachte achter. De nieuwe manier van berekenen stimuleert namelijk gelijktijdig de doorstroming op de huizenmarkt.
Veel senioren willen graag kleiner wonen omdat ze de huidige woning te groot vinden. Zij laten dus 'grotere woningen' achter.
Gezinnen die juist op zoek zijn naar méér ruimte geeft dat de mogelijkheid om ook die volgende stap te zetten. En die doorstromende gezinnen geven starters weer de ruimte om ook de huizenmarkt te betreden.
Zo komt de huizenmarkt beter in beweging.

Er gelden wel voorwaarden

Er gelden wel een aantal voorwaarden voor de verruiming. De koopsom van het nieuwe huis mag niet hoger zijn dan 265.000 euro. Ook moeten de maandlasten van de nieuwe hypotheek onder de maandlasten van de oude hypotheek liggen. Dat kan makkelijk als je kiest voor een rentevast periode van bijvoorbeeld 5 jaren, maar daar is over nagedacht. De nieuwe hypotheekrente moet voor minimaal 20 jaren vast staan.
Er kunnen meer voorwaarden gelden, maar deze kunnen verschillen per persoon. Daar kan de hypotheekadviseur jou meer over vertellen.

Door de nieuwe manier van toetsen wordt er meer mogelijk.
Het blijft natuurlijk wel belangrijk om goed advies in te winnen. Want een hypotheek blijft nu eenmaal een langlopende verplichting waar je niet zomaar vanaf kunt. Goed plannen blijft daarom van groot belang.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens