Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0512 - 541477
  • bert@hamoen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Een heftruck en ander werkmaterieel verzekeren

Is een aansprakelijkheidsverzekering genoeg voor het verzekeren van je een heftruck en ander werkmaterieel?

Een heftruck moet verzekerd zijn tegen de wettelijke aansprakelijkheid als deze op de openbare weg rijdt. Biedt de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven ook dekking? 

Een heftruck en ook andere voertuigen die onder de noemer van werkmaterieel vallen moeten verplicht verzekerd zijn tegen de wettelijke aansprakelijkheid. Het feit dat ze geen kenteken hebben wil nog niet zeggen dat ze niet verplicht verzekerd moeten worden. Onterecht wordt vaak gedacht dat ze meeverzekerd zijn op de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB). Wij leggen graag uit hoe het zit.

Hoe zit het met de verzekeringsplicht van een heftruck?

Als het voertuig op de openbare weg komt moet de eigenaar het voertuig verzekeren. Als de heftruck alleen maar op het eigen terrein blijft, valt de verplichting weg. Maar vaak blijft de plicht toch stiekem wel bestaan. In het geval het eigen terrein bereikbaar is via de openbare weg, blijft de verplichting gewoon bestaan. Hiervoor sluit je een werkmaterieelverzekering af. 

Waarom is het hebben van een AVB niet voldoende?

Motorrijtuigen zijn in de polisvoorwaarden uitgesloten van dekking. Ondernemers kunnen echt niet zonder een AVB, maar voor het verzekeren van motorrijtuigen is die niet voldoende.

Wat is werkmaterieel?

De heftruck is een veel voorkomend voertuig onder de noemer werkmaterieel, maar er zijn veel meer voertuigen die onder dezelfde omschrijving vallen. 

Hoe verzeker je werkmaterieel?

De dekking tegen wettelijke aansprakelijkheid is verplicht, maar vooral voor voertuigen met een hoge waarde kan het verstandig zijn om te kiezen voor een ruimere dekking. Je kunt vergelijkbaar met de autoverzekering kiezen voor de WA beperkt casco en de WA casco. Met deze verzekeringsvormen krijg je van de verzekeraar ook een vergoeding bij schade aan het werkmaterieel door bijvoorbeeld:

  • Kniklader
  • Mobiele kraan
  • Rooimachine
  • Bobcat
  • Bulldozer

Er zijn nog verdere aanvullende dekkingen mogelijk, bijvoorbeeld gericht op rechtsbijstand en een vergoeding bij letsel aan de bestuurder van het werkmaterieel.

Let goed op de spelregels van de verzekeraar

Een werkmaterieelverzekering is een adviesproduct. Verzekeraars kunnen namelijk strikte regels hanteren. Daarom is het goed zoeken naar de verzekering die het beste past bij jouw bedrijf en bij de werkzaamheden. Een verzekeraar kan bijvoorbeeld het verrichten van heiwerken uitsluiten, maar als dat net de werkzaamheden zijn die vaak voorkomen is deze specifieke verzekering niet de beste keuze. Verhuur van werkmaterieel is bijvoorbeeld meestal ook niet toegestaan.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 23-11-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.