Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0512 - 541477
  • info@hamoen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

17-10-2017

Geen vaste baan en toch een huis kopen?

Geen vaste baan en toch een huis kopen? Een intentieverklaring biedt uitkomst, maar deze wordt niet altijd afgegeven. Een perspectiefverklaring is dan een goed alternatief.

Voor uitzendkrachten kan het kopen van een huis soms lastig zijn. Uitzendorganisaties geven in principe geen intentieverklaring af en de uitzendkrachten hebben mogelijk ook geen uitzicht op een vast contract. Met andere woorden, flexwerkers blijven aan de zijlijn staan als het gaat om het kopen van een eigen woning.

Vaak is dit niet redelijk. Veel flexwerkers hebben immers een stabiel inkomen en kunnen in financieel opzicht soms met gemak een huis kopen. Met een perspectiefverklaring kan het kopen van een huis dan soms toch mogelijk zijn.

Wat kun je met een perspectiefverklaring?

De perspectiefverklaring is niet altijd de oplossing, maar geeft wel meer kansen op een hypotheek voor werknemers met een flexibel contract.
Met deze verklaring wordt niet alleen gekeken naar het huidige salaris, maar er wordt verder gekeken. De opleiding, de werkervaring en de arbeidskansen, het wordt allemaal meegewogen bij het antwoord op de vraag of het verantwoord is een hypotheek te verstrekken. De insteek van een perspectiefverklaring is dat het niet altijd een probleem mag zijn wanneer iemand een tijdelijke arbeidsovereenkomst heeft.

Wanneer kom je in aanmerking voor een perspectiefverklaring?

Om voor deze verklaring in aanmerking te komen moet je minimaal één jaar voor een uitzendbureau werken.
Er zit nog wel een addertje onder het gras. Het moet namelijk wel gaan om een gecertificeerd uitzendbureau. Dat wil zeggen dat het uitzendbureau moet zijn aangemeld bij de Stichting Perspectiefverklaring. Het uitzendbureau wordt daar stevig getoetst aan de normen voordat deze wordt toegelaten. Ook werken niet alle banken werken met de perspectiefverklaring. Op dit moment gaat het zelfs nog maar om 11 geldverstrekkers. Maar het is een begin.

Hoe kom je aan een perspectiefverklaring?

De verklaring kun je opvragen via de intercedent van het uitzendbureau waar je voor werkt. Het verstrekken van de verklaring wordt zeer serieus genomen. De intercedent gaat namelijk in jouw arbeidsverleden duiken. Ook wordt er kritisch gekeken naar de opleiding en de kansen op de arbeidsmarkt. Jouw inzetbaarheid speelt daarbij een belangrijke rol. Bovendien wordt gekeken naar jouw flexibiliteit en kunnen referenties opgevraagd worden. De perspectiefverklaring is daarbij ook nog afhankelijk van de uitkomsten van een persoonlijk gesprek tussen jou en de intercedent. Ook uit dat gesprek moet weer blijken dat jouw kansen op de arbeidsmarkt goed zijn.

Wat als ik de verklaring niet krijg?

Als je om welke reden dan ook de verklaring niet krijgt, kun je alleen nog terugvallen op de traditionele spelregels die voor banken gelden bij het verstrekken van een hypotheek.
Uit een werkgeversverklaring moet dan blijken dat je een vast contract hebt. Is dat er niet, dan kan een intentieverklaring nog uitkomst bieden. 
Ideaal is het allemaal voor flexwerkers nog niet. Maar het is goed te weten, dat er soms toch mogelijkheden kunnen zijn.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens