Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0512 - 541477
  • bert@hamoen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Welke regels zijn er bij het besteden van een overwaarde?

Is er overwaarde uit de verkoop van jouw huis? Investeren in een nieuw huis is een slim keuze.

De overwaarde maakt de notaris naar jou over na het verkopen van jouw huis. Ga je weer kopen? Dan is de overwaarde niet vrij besteedbaar.

Huiseigenaren met een hypotheek kunnen profiteren van de hypotheekrenteaftrek, maar er gelden wel een aantal voorwaarden om voor de regeling in aanmerking te komen. Bij het verkopen van de eigen woning met een overwaarde kunnen er eisen gesteld worden aan wat je met de overwaarde doet. In principe is het vrij te besteden. Echter, het geld niet weer gebruiken voor het financieren van de volgende koopwoning kan gevolgen hebben voor de aftrekbaarheid van de betaalde hypotheekrente voor de volgende koopwoning. Dit staat bekend als de bijleenregeling.

Wat houdt de bijleenregeling in?

Dit is het eenvoudigst uit te leggen aan de hand van een voorbeeld. Een paar jaren geleden heb je een huis gekocht voor 275.000 euro. Hiervoor heb je een hypotheek afgesloten van 285.000 euro. Je hebt jouw oog laten vallen op een ander huis, dus verkoop je de huidige woning. De verkoopwaarde van het huis is nu 350.000 euro. Door aflossingen bedraagt de hypotheek nu nog 270.000 euro. De overwaarde bedraagt dus 80.000 euro. Door de bijleenregeling moet je de overwaarde opnieuw investeren in de nieuw aan te kopen woning. Doe je dat niet? Dan is de hypotheekrente over een schuld van 80.000 euro voor de nieuwe woning niet aftrekbaar.

Wat houdt de eigenwoningreserve in?

Om het nog ingewikkelder te maken is er ook nog de eigenwoningreserve. In het vorige voorbeeld hebben we gezien dat de overwaarde uit de vorige woning de hypotheekrenteaftrek beperkt als je het bedrag niet opnieuw investeert in de nieuwe woning. Het kan zijn dat je jaren eerder ook al een keer een huis hebt verkocht, maar dan met een restschuld. De eigenwoningreserve is een optelsom van deze bedragen.

Je hebt in 2020 een huis verkocht met een restschuld van 20.000 euro. Daarna heb je weer een huis gekocht met een hypotheek van 225.000 euro. Begin 2023 heb je het huis weer verkocht voor 250.000 euro. De hypotheek op het huis bedroeg toen nog 200.000 euro. De eigenwoningreserve is een optelsom van de overwaardes en restschulden. Jouw eigenwoningreserve bedraagt -20.000 + 50.000 = 30.000 euro aan eigenwoningreserve. De verkoopkosten mag je ook nog weer in mindering brengen op het bedrag.

Na drie jaren vervalt de eigenwoningreserve

Heb je een hoge eigenwoningreserve en wil je de overwaarde anders besteden? Dat kan, maar dan moet je wel eerst drie jaren huren voordat je weer een huis koopt. Na drie jaren verdampt de eigenwoningreserve namelijk.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 08-12-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.